5 marketingtechnologie inzichten voor 2024

Gartner Digital Markets voerde de 2024 Tech Trends Survey uit onder meer dan 3.400 respondenten in negen landen om de organisatorische uitdagingen, technologieadoptietijdslijnen en budgetten, van leveranciers, ROI-verwachtingen en tevredenheidsniveaus van softwarekopers te begrijpen, en hoe deze verband houden met spijt na een aankoop. Uit deze survey zijn 5 inzichten naar voren die een grote rol spelen in 2024.

Deze blog is een korte Nederlandstalige samenvatting van het artikel van Gartner, voor het volledige bericht, bekijk hier de website.

Inzicht #1: De vraag naar marketingsoftware bereikt in 2024 nieuwe hoogten

De adoptie van marketingtechnologie is niet langer een keuze, maar een bedrijfsnoodzaak. Marketingsoftware staat op de tweede plaats als investeringsprioriteit voor 2024, met 28% van alle softwarekopers (niet alleen marketeers), direct achter IT-beveiliging (32%).

Inzicht #2: Marketeers balanceren tussen economische uitdagingen en het vinden van toptalent

Vooruitkijkend naar het komende jaar anticiperen marketeers op uitdagingen als economische tegenwind en een snel veranderende werkomgeving. Het vinden van nieuwe klanten blijft een voortdurende strijd, genoemd door 35% van de respondenten als de belangrijkste zakelijke uitdaging in 2024. Daarnaast groeit de vraag naar technisch onderlegd personeel, wat meer dan een derde van de marketingprofessionals als uitdagend beschouwt bij het bijscholen van medewerkers en het aantrekken van gekwalificeerd personeel.

Inzicht #3: Zo voorkomen marketeers spijt bij de aankoop van marketingsoftware

Opvallend is dat 61% van de marketingprofessionals spijt heeft gehad van een of meer technologische aankopen in de afgelopen 12 tot 18 maanden. Om toekomstige spijt te vermijden, benadrukken marketeers het belang van het stellen van duidelijke doelen en het definiëren van verwachte resultaten. Het is essentieel om heldere verwachtingen onder belanghebbenden vast te leggen om afstemming te waarborgen.

Inzicht #4: Onverwachte kosten en implementatieproblemen zijn belangrijke oorzaken van spijt

Meer dan een derde (36%) van de marketingprofessionals betreurt een software-investering vanwege onverwachte kosten of incompatibiliteit met bestaande systemen tijdens de implementatie.

Inzicht #5: Snelle ROI-verwachtingen voor marketingsoftware

Met beperkte budgetten en strakke deadlines zoeken marketeers naar tools die efficiëntie toevoegen en processen stroomlijnen. Daarom heeft bijna een derde (32%) van de respondenten hoge verwachtingen dat marketingsoftware binnen 6 maanden positieve ROI oplevert, waarmee het na planningssoftware de meest agressieve ROI-tijdlijn heeft.

Methodologie

Gartner Digital Markets voerde de 2024 Tech Trends Survey uit om inzicht te krijgen in het tijdschema, organisatorische uitdagingen, adoptie- en budgettrends, onderzoeksbeheer van leveranciers, ROI-verwachtingen en tevredenheidsniveaus van softwarekopers. De online enquête werd gehouden in juli 2023 onder 3.484 respondenten uit de VS, VK, Canada, Australië, Frankrijk, India, Duitsland, Brazilië en Japan, met bedrijven van verschillende groottes en sectoren (5 of meer werknemers), zorgvuldig geselecteerd voor hun betrokkenheid bij softwareaankoopbeslissingen.

Lees het hele artikel op de website van Gartner.